în Prezență

Ce a zis Assange ieri despre CIA Vault 7

WikiLeaks-5-1024x576

După cum știți, WikiLeaks a publicat pe 7 martie 2017 un număr de 8,761 de documente, din perioada 2013-2016, care aparțin unei divizii de dezvoltare (hacking, de fapt) a CIA din Langley, Virginia. Ele dezvăluie modalitatea prin care CIA poate controla orice obiect informatic din această lume azi, inclusiv făcând să pară că alții (ruși, chinezi etc.) sunt vinovații de anumiți viruși, interceptări, informații scurse sau ștergând total urmele celor care au autorizat acțiuni în acest sens. Lucrurile de principiu nu sunt foarte noi, și Snowden a avut contribuții legate de asta în trecut, dar implicațiile care vin cu aceste informații sunt noi și sunt majore. Pentru că acțiunile concrete au consecințe concrete, nu putem să spunem că știam, când noi de fapt nu prea știam nimic concret din ceea ce se petrece. Când știi așa, în mare, nu prea știi nimic. În plus, acum există specificațiile tehnice ale programelor care infectează alte programe și care, în cele din urmă, se referă la fiecare utilizator.

Aceste informații, după spusele lui Assange, sunt primele dintr-un set de dezvăluiri despre CIA, informații care au fost ”plimbate” chiar în interiorul agenției și la terți (contractori) până au ajuns la WikiLeaks. Informațiile provin atât de la Engineering Development Group (EDG) al CIA în Virginia, dar și de la secțiunea secretă de hacking a CIA care este localizată în interiorul sediului Consulatului din Frankfurt (adică Europa). O serie de informații se referă exact la procedurile agenților CIA de a intra în Germania și a opera de acolo în toată Europa, dar și Africa și Orientul Mijlociu.

Assange spune că CIA a pierdut deja controlul întregului arsenal de muniție informatică, adică viruși, troieni, malware, exploit-uri etc. care au fost creați să penetreze computerele, telefoanele, televizoarele Samsung (transformându-le în sisteme de ascultare), dar și programele software de pe mașini (acestea putând fi astfel acționate de la distanță), în primul rând stocând acest arsenal pe un server nesecurizat. De altfel, chiar aceste informații obținute în cele din urmă de WikiLeaks au fost transferate neautorizat între diverși agenți, în dulcele stil clasic, spune el, al operării acestora. El spune că aceste arme informatice pot fi azi fie în mâna contractorilor CIA, fie a agenților angajați temporar pentru hacking, a foștilor agenți sau chiar pe piața neagră. CIA a dezvoltat astfel cel mai mare arsenal de viruși din lume, capabil să penetreze oricând orice sistem informatic de pe fața Pământului, a pierdut controlul asupra lui și apoi și-a ascuns urmele.

Ce informații conțin aceste documente sau ce trebuie să știm noi?

  1. O bună parte din aceste documente sunt specificații tehnice și documentații despre viruși, troieni, malware și alte programe software de interceptare. Referitor la acestea, Assange a spus că le va da în primă fază companiilor mari afectate de ele (Apple, Samsung, Google, Dell etc.) pentru a crea remedii, iar apoi le va publica. În acest moment, nu este publică decât descrierea comportamentului anumitor astfel de programe, fără detaliile tehnice aferente. Deja unul dintre furnizorii de sisteme antivirus a recunoscut în descrierile apărute un comportament al unui virus sofisticat despre care credea că e din Iran, China sau Rusia. Absolut toate sistemele informatice, străine sau americane, sunt vulnerabile acestui control, adică inclusiv brandurile americane, de exemplu Apple, Dell etc. Virușii sau exploit-urile pot lucra prin sisteme de operare, prin browser, prin mesagerie, orice. Colecția existentă de specificații ale acestora va fi transmisă furnizorilor vizați. Întrebat care este politica WikiLeaks de curare a informațiilor primite, Assange a spus că protejează informațiile sensibile numai până când decide că publicarea acestora nu ar pune în pericol persoane fizice, însă principiul de bază al informațiilor WikiLeaks este să desecretizeze totul.
  2. Aceste informații relevă de asemenea cum programele de hacking dezvoltate de CIA afectează atât marile companii producătoare de software din întreaga lume, dar și orice înseamnă informație în general și nu în ultimul rând, libertatea presei. De exemplu, jurnaliștii de New York Times folosesc Signal, iar aceste documente au dezvăluit că sunt atacate constant toate aplicațiile criptate de mesagerie WhatsApp, Signal, Telegram, Wiebo, Confide și Cloackman.
  3. Informațiile sunt extrase din întreaga lume pentru supremație economică, dar și din SUA (CIA depășindu-și deci competența instituțională), și chiar din interiorul instituțiilor americane care trebuie să-și facă treaba, protejând astfel doar anumiți indivizi sau propriul mod instituțional de operare, dedicat anumitor interese. De exemplu, dezvăluirile WikiLeaks au arătat cum agenți secreți CIA au fost infiltrați în campania electorală pentru președinția franceză în 2012, pentru că agenția viza favorizarea anumitor exporturi, cum ar fi Boeing vs. Airbus. Nu numai că această organizație nu protejează nici cetățenii americani, dar vulnerabilizează peste măsură pe oricine pentru interese obscure. Mai mult, diverși agenți, persoane individuale, ajung ulterior să lucreze pentru contractorii de arme și muniție pe sume fabuloase. Armele și muniția folosite în războaie, nu la muzee, să ne înțelegem…
  4. Există o divizie a CIA numită Automated Implant Branch (Divizia de Implantare Automată) care, așa cum îi spune numele, automatizează implantarea programelor de interceptare. Asta înseamnă că nu mai există un fir epic, este interceptat cutare și cutare, care este prieten cu cutare și cutare, ci există programe software care caută în toate informațiile, de pe orice dispozitiv, în funcție de anumiți algoritmi. Acest mod de interceptare poartă numele de ”bulk interception”. Ce presupune? Simplu, presupune că orice individ de pe planetă care nu locuiește în munți, adică care are un cont bancar și date personale în acord cu anul 2017, devine vulnerabil până la a-i fi amenințată propria viață pentru bunăstarea unor indivizi nevăzuți din SUA, pe care nu i-a deranjat cu absolut nimic și de a căror existență nici nu știa, fie că aceștia sunt agenți, foști agenți, contractori sau alți oameni cu influență peste cei numiți.
  5. Consulatul american din Frankfurt, după spusele lui Assange, nu are alt rol decât acela de hacking pentru Europa, Africa și Orientul Mijlociu. Sunt peste 2,000 de persoane care lucrează acolo pentru agenția americană în acest moment. Acești agenți nu pot acționa doar la distanță, motiv pentru care infiltrarea este încă o investiție majoră a serviciilor CIA pe care le plătesc cetățenii americani obișnuiți.
Reclame